Ψηφίστε την υποψηφιότητα του Γεφυριού της Πλάκας

Περισσότερα...Η Europa Nostra ιδρύθηκε το 1963, στο Παρίσι. Είναι ένας ευρωπαϊκός οργανισμός, με μέλη σε πάνω από 40 χώρες.

Περισσότερα...

Βραβείο Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς για την αποκατάσταση της Γέφυρας Πλάκας

Περισσότερα...Με βραβείο Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς/Europa Nostra 2021 τιμήθηκε η υποψηφιότητα που υπέβαλε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αποκατάσταση του Γεφυριού της Πλάκας, με την κριτική επιτροπή να το επιλέγει ως ένα από τα σε 24 υποδειγματικά επιτεύγματα στον τομέα της κληρονομιάς για τη φετινή χρονιά.

Περισσότερα...

Περπάτησε το Γεφύρι της Πλάκας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Περισσότερα...Στο αναστηλωμένο πλέον Γεφύρι της Πλάκας περιηγήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο 11 Ιουλίου.

Περισσότερα...

Υποψήφιο για βράβευση από την Europa Nostra το έργο της αποκατάστασης

Περισσότερα...Για βράβευση από την Europa Nostra προτείνεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το συνολικό έργο της αποκατάστασης του γεφυριού στην Πλάκα, με ομόφωνη απόφαση της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης του έργου «Στερέωση, αποκατάσταση, αναστήλωση και ανάδειξη γέφυρας Αράχθου στην Πλάκα», που συνεδρίασε στις 15 Ιουνίου 2020, υπό την προεδρία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη.

Περισσότερα...

Ξεκίνησε η αφαψίδωση του κεντρικού τόξου

Περισσότερα...Το πρωί της Τετάρτης 15 Ιανουαρίου 2020 ξεκίνησε η διαδικασία της αφαψίδωσης στου κεντρικού τόξου της Ιστορικής Γέφυρας Πλάκας. Στην διαδικασία παρευρέθηκε εκ μέρους της Επιστημονικής Επιτροπής η Καθηγήτρια ΕΜΠ Ελισάβετ Βιντζηλαίου, ενώ εκ μέρους των μελετητών ήταν οι  Παναγιώτης Πλαΐνης, Χ. Γιαννέλος και Χ. Τάκος.

Περισσότερα...

Επανεκκίνηση με στόχο την ολοκλήρωση το φθινόπωρο

Περισσότερα...Επανεκκίνησαν από τη Δευτέρα 8 Απριλίου οι εργασίες για τη β’ φάση της αναστήλωσης της Γέφυρας Πλάκας, που είχαν διακοπεί στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου.

Περισσότερα...

Αναπληρώνεται το χαμένο έδαφος

Περισσότερα...Την αισιοδοξία του ότι το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας μπορεί να στηθεί ξανά πάνω από τον Άραχθο το φθινόπωρο του 2019, εξέφρασε ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, σε δηλώσεις του.


Όπως διαπιστώθηκε και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, πριν 15 ημέρες περίπου στο υπουργείο Πολιτισμού, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του χαμένου χρόνου του φετινού καλοκαιριού αναπληρώθηκε, κάτι που οφείλεται τόσο στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, όσο και στο ότι οι εργασίες γίνονται με μεγάλη ένταση. «Ο ανάδοχος φαίνεται ότι είχε πολύ καλά σχεδιασμένο το πλάνο του για τις πρώτες εργασίες. Εργασίες σημαντικότατες, κυρίως στην κοίτη του ποταμού, που αφορούσαν τη στερέωση και το στήσιμο του γερανού, αλλά και την κατασκευή των βάσεων, που στη συνέχεια θα στηθεί ο μεταλλότυπος για να αρχίσει η ουσιαστική ανέγερση του γεφυριού, πήγαν πολύ καλά και συνεχίζονται με τον ίδιο ρυθμό», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως είναι εφικτό να τηρηθεί το αρχικά τεθέν χρονοδιάγραμμα, που προέβλεπε ολοκλήρωση της αναστήλωσης μέσα σε δύο καλοκαίρια.
Ο κ. Σεντελές εξέφρασε επίσης την πίστη του ότι θα βρεθεί λύση και για το πρόβλημα, που προέκυψε με τη συνέχιση της δραστηριοποίησης των εταιρειών αναψυχής, που έχουν ως πεδίο τον Άραχθο. Το θέμα ήδη συζητήθηκε στην Επιτροπή Παρακολούθησης και έχει ήδη τεθεί στην Επιστημονική Επιτροπή, που μαζί με την επιβλέπουσα υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών, τον ανάδοχο και τις εταιρείες, θα προσπαθήσουν να βρουν έναν τρόπο, έτσι ώστε, έστω και κατά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα, να μπορεί να υπάρξει διέλευση των πλωτών μέσων μέσα από το εργοτάξιο. 
«Οι δραστηριότητες στον Άραχθο είναι συνυφασμένες με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής γενικότερα, όχι μόνο των Τζουμέρκων. Είναι υποχρέωση μας να μπορέσουμε να τις διευκολύνουμε», σημείωσε ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων, αναφερόμενος και στη δρομολόγηση του έργου για την κατασκευή ράμπας για την καθέλκυση των βαρκών rafting στο ποτάμι και σκαλοπατιών για την ασφαλή κάθοδο των συμμετεχόντων στη δραστηριότητα, στη γέφυρα Πολιτσάς, όπου είναι το σημείο εκκίνησης.
Η ενίσχυση των αθλητικών δραστηριοτήτων αποτελεί έναν γενικότερο στόχο της δημοτικής αρχής Βορείων Τζουμέρκων, που, όπως έκανε γνωστό ο κ. Σεντελές, μελετά και θα κατασκευάσει μία πίστα downhill bike από τη Στρογγούλα έως τα Πράμαντα, ενώ στηρίζει και μια ιδιωτική πρωτοβουλία για κατασκευή γηπέδων beach volley στα Κατσανοχώρια.

(Η φωτογραφία είναι του Μιχάλη Πανταζή)

Η αγαστή συνεργασία έφερε αποτέλεσμα

Περισσότερα...

Την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της α΄ φάσης των εργασιών στη Γέφυρα της Πλάκας, προκειμένου από το φετινό καλοκαίρι να ξεκινήσουν οι αναστηλωτικές εργασίες, εξέφρασε ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, υπογραμμίζοντας την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και το μέγεθος του, πρωτόγνωρου για την Ελλάδα, εγχειρήματος.

Περισσότερα...

Ξεκινούν το καλοκαίρι οι εργασίες

Περισσότερα...Την ικανοποίησή του για τις θετικές ως προς την πορεία αποκατάστασης του γεφυριού της Πλάκας εκτιμήσεις της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης εκφράζει ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές.

Περισσότερα...

"Τρέχουν" οι διαδικασίες με ορόσημο το καλοκαίρι

Περισσότερα...Ο στόχος να ξεκινήσουν το καλοκαίρι οι εργασίες για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας επαναβεβαιώθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης για την αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού, τη Δευτέρα, στο γραφείο της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, στην Αθήνα.

Περισσότερα...

Τον Μάιο του 2018 ξεκινά η τελική φάση της αναστήλωσης

Περισσότερα...Από τον Μάιο του 2018 θα ξεκινήσει η τελική φάση της αναστήλωσης του γεφυριού της Πλάκας. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου, η οποία επισκέφθηκε το Σάββατο 27 Μαΐου το μνημείο.
Η κα. Κονιόρδου, μετά την ενημέρωσή της, τόνισε πως άμεσα θα υπογραφεί η νέα προγραμματική σύμβαση

Περισσότερα...

Ι. Σεντελές για Γέφυρα Πλάκας: «Η συνεργασία θα οδηγήσει στο ποθούμενο αποτέλεσμα»

Περισσότερα...Την ικανοποίησή του εκφράζει ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές για τα αποτελέσματα της σύσκεψης με θέμα τη στερέωση, αποκατάσταση, αναστήλωση και ανάδειξη της Γέφυρας Πλάκας, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, με πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου και παρουσία των εκπροσώπων των Υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Β. Τζουμέρκων, του ΕΜΠ και του ΤΕΕ Ηπείρου.

Περισσότερα...